
Dynamika rozwoju branży spotkań i wydarzeń w Polsce 2023: wzrost wydarzeń korporacyjnych i kongresów
2023-11-29
Nasza WuWA – dostępna dla wszystkich! | Spacer tematyczny – 17.12.2023r. NIEDZIELA godz. 11:00
2023-12-11W dniu 18 lipca br. w Hotelu Novotel we Wrocławiu miało miejsce wyjątkowe wydarzenie, które zapoczątkowało projekt „Od pola na wrocławski stół”. Inicjatywa, współfinansowana przez Biuro Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia, skupiła 25 lokalnych producentów żywności z Dolnego Śląska oraz 10 renomowanych restauracji z Wrocławia.
Podczas tego niezwykłego spotkania restauratorzy mieli okazję degustować wyborne sery, naturalne wędliny, przetwory ryb słodkowodnych, aromatyczne dżemy, miody, kiszonki oraz lokalne alkohole. Produkty te pochodziły od cenionych producentów, takich jak Breslauer Gin, Browar Wielka Sowa, czy Winnica Bielawska, reprezentując różnorodność i bogactwo kulinarnego dziedzictwa Dolnego Śląska.
Projekt „Od pola na wrocławski stół” nie tylko skupia się na promocji lokalnych smaków, ale także stawia na edukację i budowanie świadomości. W ramach inicjatywy, zaplanowanego na 6 października 2023 r., odbyło się spotkanie edukacyjne w Starej Bibliotece dla osób do 35 roku życia mieszkających na obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego.
Podczas tego wydarzenia eksperci m.in. Arletta Ziemian z Browaru Stu Mostów czy Bartosz Jurga z Kiszonych Specjałów, dzielili się swoimi doświadczeniami z zakresu prowadzenia biznesu w branży produktów regionalnych. Uczestnicy mieli także szansę uczestniczyć w sesji pytań i odpowiedzi, gdzie omawiano aspekty zarządzania lokalnymi produktami, strategie marketingowe w branży spożywczej i inne zagadnienia związane z prowadzeniem własnej działalności gospodarczej.
Projekt „Od pola na wrocławski stół” stanowi znakomitą inicjatywę łączącą producentów żywności z restauratorami, tworząc most pomiędzy wiejskimi obszarami Dolnego Śląska a stołami wrocławskich restauracji. To nie tylko smakowe doświadczenie, ale również krok w kierunku wspierania lokalnych przedsiębiorstw oraz promocji zrównoważonej konsumpcji na terenie Dolnego Śląska.
Biuro Rozwoju Gospodarczego realizuje projekt współfinansowany w ramach programu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich pod nazwą „Od pola na wrocławski stół”. Obejmuje szeroką kampanię skracającą łańcuchy dostaw. Ma na celu promocję lokalnych producentów żywności oraz wrocławskich konceptów gastronomicznych, doceniających wartość zdrowej, lokalnej żywności oraz wzmocnienie wrocławskiej marki gastronomicznej.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.