
Dolny Śląsk jako destynacja MICE – specjalny dodatek do Think MICE
2025-06-04Najbardziej prestiżowy przewodnik kulinarny świata – MICHELIN – ogłosił listę wrocławskich restauracji ujętych w edycji na 2025 rok. To historyczny moment dla kulinarnej sceny miasta: aż 22 lokale otrzymały rekomendację, a trzy z nich – BABA, IDA Kuchnia i Wino oraz TARASOWA – zostały wyróżnione prestiżowym tytułem Bib Gourmand, przyznawanym za doskonałą jakość w rozsądnej cenie.
– To najlepszy debiut w historii przewodnika Michelin w Polsce – 22 rekomendacje dla jednego miasta! Przypomnę, że na całym świecie takich restauracji jest tylko 20 tysięcy. Szczególnie gratuluję trzem szefowym kuchni, które zdobyły Bib Gourmand – bo to nie tylko wyróżnienie, ale i zobowiązanie do dzielenia się swoją pasją i wiedzą – mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej i wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Włączenie Wrocławia do Przewodnika MICHELIN to efekt wieloletniej, konsekwentnej strategii budowania marki kulinarnej miasta. To nie tylko symboliczny sukces, ale także realny impuls dla lokalnej turystyki i gastronomii.
– Wrocławska branża gastronomiczna czekała na ten moment latami. Od warsztatów i kampanii promujących lokalną kuchnię, po wydarzenia o międzynarodowej skali – ta konsekwencja dziś przynosi wymierne efekty – podkreśla Radosław Michalski, dyrektor Departamentu Marki Miasta.
W 2024 roku Wrocław odwiedziło 6,6 mln osób. Turyści coraz częściej przyjeżdżają tu nie tylko dla architektury i wydarzeń kulturalnych, ale również – smaków. Ruch turystyczny wzrósł o 10%, a liczba zagranicznych gości – o 6,6%. Rekordowy był grudzień, kiedy na Jarmark Bożonarodzeniowy przybyło ponad 700 tys. osób. Szacuje się, że turystyka przynosi miastu co najmniej 450 mln zł rocznie.
– Postawiliśmy na kulinarne DNA miasta. MICHELIN dostrzegł to, co my i nasi goście wiedzieliśmy już wcześniej – że wrocławskie smaki zasługują na międzynarodowe uznanie – mówi Alfred Wagner, zastępca dyrektora Wydziału Promocji Miasta i Turystyki, prezes WROt.
Efekt MICHELIN to nie tylko prestiż – to również konkretne dane: restauratorzy notują wzrost dochodów nawet o 40%, a 57% turystów biznesowych zostaje we Wrocławiu na dodatkową noc. 71% turystów deklaruje, że wydaje w mieście średnio o 40 euro więcej.
Wrocławska scena gastronomiczna to ponad 1000 lokali, w tym ponad 100 na Rynku i 400 na Starym Mieście. Strategia promocji oparta jest na współpracy – działa Wrocławska Rada Gastronomii, Rada Turystyki i WROt. Wspólnie wspierają restauratorów, organizują wydarzenia i budują markę kulinarną miasta.
W 2023 roku przeprowadzono międzynarodowy audyt kulinarny, który potwierdził potencjał Wrocławia. Powstała sieć szefów kuchni i właścicieli lokali, a także lista regionalnych produktów wspierających lokalność kuchni. Doskonałym przykładem jest projekt „Od pola na wrocławski stół”, który promuje lokalnych dostawców i krótkie łańcuchy dostaw.
Wrocław inwestuje też w edukację – projekt „Akademia Gastro” wspiera młodych wchodzących do branży, a konkurs „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” pozwala zdobyć staż w restauracji z gwiazdką MICHELIN.
Miasto promuje swoją gastronomię także przez wydarzenia – od Jarmarku Bożonarodzeniowego i Świętojańskiego, po festiwale: Street Foodu, Wina i Sera, Dobrego Piwa i nowe inicjatywy jak Festiwal Kulinarnego DELICJE. Wrocław był też gospodarzem prestiżowej konferencji MADE FOR Restaurant – Cross The Borders w Hali Stulecia.
Restauracje z Wrocławia w Przewodniku MICHELIN 2025
Bib Gourmand:
-
BABA
-
IDA Kuchnia i Wino
-
TARASOWA
Rekomendacje:
-
Acquario
-
CAMPO Modern Grill
-
dinette
-
Gustaw
-
Korill180
-
La Maddalena
-
Lwia Brama
-
Martim
-
Mercado Tapas Bistro
-
Między Mostami
-
Młoda Polska
-
Monopol
-
Most
-
Nafta Neo Bistro
-
OK Wine Bar
-
Przystań & Marina
-
Warsztat – Food & Garden
-
Wierzbowa 15
-
Wrocławska